Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ούτε μισός μάγιας δεν κυκλοφορεί... μια ταξική προσέγγιση για το τέλος του κόσμου

Περιμένωντας το τέλος του κόσμου
Περιμένοντας το τέλος του κόσμου
Η καταστροφή του κόσμου.
Έρχεται ξανά και ξανά...
Βασανιστικά!

Μία ήταν ο κομήτης του Χάρλεϊ,το μακρινό πλέον 1910. Μία η ευθυγράμμιση των πλανητών που συνέπεσε με την ολική έκλειψη ηλίου το 1962. Μία η "η επίδραση του Δία" το 1982. Μία ο πυρηνικός πόλεμος και ο "Πόλεμος των Άστρων", που θα ξεσπούσε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Μία ο Νοστράδαμος με τα αλά Πυθία τετράστιχα-προβλέψεις του. Μία το millennium bug. Ξανά η ευθυγράμμιση των πλανητών που συνέπεσε με την ολική έκλειψη ηλίου το 2000. Μία ο μετεωρίτης που όλο στρίβει προς την τροχιά μας, για να μας πατήσει. Μία οι παγκόσμιοι τρομοκράτες, που θα κλέψουν τα πυρηνικά (από τους ρώσους πάντα) και μετά θα τα βάλουν στα σακίδιά τους και θα κάνουν βόλτες στις κεντρικές πλατείες των αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Δεν λέω καν για τους εξωγήινους, που μας έχουν κηρύξει πόλεμο. Και τώρα το υπέρτατο ημερολόγιο των Μάγιας:
ημερολόγιο των ΜάγιαΤο υπέρτατο ημερολόγιο των Μάγιας
Το υπέρτατο ημερολόγιο των Μάγιας

Φαντάζει οι άνθρωποι να έχουν μαζική ψύχωση. Για να επανέρχεται διαρκώς η καταστροφή, και όσο πάει και πιο συχνά, κατά βάθος όλο και περισσότεροι θέλουν να καταστραφεί αυτός ο κόσμος. Λες και το πιστεύουν και ανυπομονούν.

Αλλά αν το σκεφτείς καλά, δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Θα έλεγε η Μικρή Αννούλα, μετά από όλα αυτά που τις έκαναν. Όλοι βρίσκουμε νόημα στο τέλος αυτού του κόσμου.

Ας κάνουμε μια ταξική ανάλυση.

Θα ξεκινήσω από τους "από τα κάτω".
Τι εΣεΜεΣ, τι ΧεΣεΜεΣ! Τι μου λες τώρα!?
Για αρχή να παραδεχτούμε ότι η πίστη στο τέλος του κόσμου και (και η αναπαραγωγή της κουτσομπολεύοντας) είναι βαθιά λαϊκό φαινόμενο. Ο κοσμάκης, το πόπολο, η πλέμπα που βλέπει ανελλιπώς τα δελτία των 8, και μετά με την ίδια ακριβώς ένταση φωνής και χροιά με την οποία ρωτάει τους  συγγενείς "Τι λες; Θα την πάρουμε την νιοστή δόση???" ρωτάει και το "Τι λες; Θα έρθει το τέλος του κόσμου???". Αυτά, δα, τα κατώτερα στρώματα που δεν πολυασχολούνται με τίποτα, εκτός από το να δουλεύουν και να καταναλώνουν και στην ερώτηση "Τι διαφορά έχουν οι Μάγιας από τους Αζτέκους;", θα απαντούσαν κάτι πανομοιότυπο με το "Τι εΣεΜεΣ, τι ΧεΣεΜεΣ(α)! Τι μου λες τώρα??" που έλεγαν πριν από 10 χρόνια.
Ναι, αυτοί ξεκινάν και τα αναπαράγουν όλα αυτά, γιατί οι άλλοι, οι ταξικά κάπως ανώτεροι, που έχουν πανεπιστημιακή παιδεία και γρήγορη πρόσβαση στο ίντερνετ έχουν την ΝΑΣΑ να τους ανεβάζει βιντεάκια στο ΓιουΤιούμπ για να τους κρατάει σε ψυχραιμία και μην τυχόν κάνουν πανικόβλητοι μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες.


Αλλά και τα πιο πολιτικοποιημένα κομμάτια των "από τα κάτω" μιλάνε για την καταστροφή του κόσμου. Και όχι απλά μιλάνε, την επιδιώκουν!
Να, εδώ η αξιαγάπητη Νέλλη Ψαρρού το κάνει σύνθημα

"Εμπρός για μια πραγματική καταστροφή αυτού του κόσμου!" 
Ενώ εδώ, η Κατερίνα Νασιώκα αναλύοντας το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν γράφει:
"Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 σηματοδότησε για την Ελλάδα την έναρξη μιας νέας εμπειρίας αγώνα ενάντια σʼ αυτόν τον κόσμο που μας φυλακίζει, μας αναπαράγει σε συνθήκες αιχμαλωσίας και μας σκοτώνει κανονικοποιώντας αυτές τις διαδικασίες με την ίδια σχεδιασμένη κανονικότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Κι αυτό γιατί η εξάπλωσή και η έντασή της στις χωρικότητες που συγκροτούν τη δομή του κεφαλαίου και φυσικοποιούν την αφηρημένη κοινωνικότητα που προϋποθέτει η καπιταλιστική σχέση, όπως είναι ο μητροπολιτικός χώρος της Αθήνας, ήταν η έκφραση μιας ποιοτικά καθολικής, αν και σε περιορισμένη ποσοτικά διάσταση, άρνησης αυτού του κόσμου, ήταν μια έκφραση οργισμένης καταστροφής του παλιού κόσμου και όχι αναπαραγωγής του."
Οι αναρχικοί το γράφουν στις αφίσες τους με διάφορες παραλλαγές "Να θάψουμε αυτόν τον κόσμο! ... Να χτύσουμε έναν κόσμο Αντίστασης Αυτοοργάνωσης Αλληλεγγύης!"

Ακόμα και οι ένοπλοι αντάρτες κλείνουν όλες τους τις προκηρύξεις με απειλές ότι θα βάζουν βόμβες και γαζάκια "... μέχρι την οριστική καταστροφή αυτού του κόσμου"
μέχρι την οριστική καταστροφή αυτού του κόσμου
...μέχρι την οριστική καταστροφή αυτού του κόσμου
Οι αριστεροί, έχουν μια λίγο διαφοροποιημένη θέση. Απόσπασμα από την "Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας νομικής σχετικά με την καταστροφή του κόσμου":
Τώρα που η καταστροφή αναβλήθηκε, έχουμε ένα κόσμο να ανατρέψουμε…
Πάνω απ'όλα ασφάλεια!
Ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Πάνω απ'όλα ασφάλεια!
 Για να δούμε και την μεριά των "από πάνω".
Αυτών, μωρέ, που διοικούν, ελέγχουν, και διαρκώς αυξάνουν την κερδοφορίας τους.

Το τέλος του κόσμου σίγουρα συμφέρει την βιομηχανία κινηματογράφου! Τόσες Doomsday ταινίες έχουν πουλήσει. Αν δε, βάλουμε και την "τρομοκρατία" ως άλλη μια πιθανή αιτία καταστροφής του κόσμου, τότε οι μισές ταινίες του Χόλυβουντ είναι μέσα στην κατηγορία.
Το τέλος του κόσμου συμφέρει και τα κανάλια, που προβάλλουν τις ανωτέρω ταινίες βάζοντας κάθε 10 λεπτά σπαστικές διαφημίσεις και παίρνουν πολλά λεφτά. Αν τους συμφέρει τόσο, ίσως αυτός να είναι και λόγος να ταϊζουν το πόπολο τόσο συχνά με "τέλος του κόσμου" στο πρώτο μέρος.
Στον ΑΝΤ-1 ήταν τόσο σίγουροι για την καταστροφή του κόσμου που το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου προγραμμάτισαν και μετέδωσαν το τελευταίο επεισόδιο του "Κωνσταντίνου και Ελένης". Μιλάμε μάλιστα για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού τους πάντρεψαν όλους τους ρόλους μεταξύ τους. Χιλιάδες συγχαρητήρια μηνύματα έλαβε το κανάλι, όχι για τους γάμους, αλλά για το τέλος των επαναλήψεων του σίριαλ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, αφού ως γνωστόν η καταστροφή του κόσμου τελικά δεν ήρθε.
Το τέλος του κόσμου συμφέρει την τουριστική βιομηχανία. Αυξήθηκαν, λέει, οι επισκέψεις στο Μεξικό για της 20-21 Δεκεμβρίου. Η πρώτη φωτό ψηλά είναι από εκεί. Τουρίστες καταναλώνουν και στο βάθος είναι το βουνό με τον ναό των Μάγια.
Αλλά ξεπήδησε και μια άλλη, υπερκερδοφόρα, κατεύθυνση στον τουρισμό και στις κατασκευές. Ο τουρισμός της ασφάλειας.
Διαβάστε εδώ:
Για όσους θέλουν να βιώσουν τη συντέλεια ξαπλωμένοι σε δερμάτινο καναπέ βλέποντας ταινίες σε plasma οθόνες, ο Ρον Χάμπαρντ έχει τη λύση. Η εταιρεία του κατασκευάζει πολυτελή υπόγεια καταφύγια εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις, ικανά να αντέξουν σε επιθέσεις από πυρηνικά και χημικά όπλα, ακόμη και βόμβες.
....
Οι δουλειές του σημειώνουν τεράστια άνθιση καθώς εν όψει της 21ης Δεκεμβρίου που, σύμφωνα με τους Μάγιας, θα καταστραφεί ο κόσμος, πουλάει ένα καταφύγιο την ημέρα, από εκεί που πουλούσε ένα τον μήνα.

...
«Θα κατευθυνθώ κι εγώ στο δικό μου καταφύγιο στις 21 Δεκεμβρίου, μόνο και μόνο επειδή έχω ένα. Και αν κάποιος από αυτούς τους αστροφυσικούς έχει δίκιο, θα αισθανθώ πραγματικά ανόητος αν δεν το έχω κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι μεγάλο μέρος της πελατείας του είναι αστροφυσικοί.
Κι εδώ:
Ζεστό χρήμα γέμισαν τα ταμεία επιχειρήσεων στο χωριό Μπουγκαράς, στη νότια Γαλλία, από τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή εν όψει της επικείμενης καταστροφής του κόσμου που προέβλεπε το ημερολόγιο των Μάγια.
Τουρισμός ασφάλειας
Τουρισμός ασφάλειας
Ενώ στην Μόσχα είναι ακόμη πιο μπροστά, οργάνωσαν και ένα 24ώρο πάρτι με σερβιτόρους ντυμένους με στολές χημικού πολέμου σε υπόγειο καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου, με συμβολικό αντίτιμο 1000 δολάρια:
«Η ιδέα είναι απλή, πολλοί άνθρωποι θα ένιωθαν πολύ ασφαλέστεροι εάν μπορούσαν να περάσουν τη συγκεκριμένη μέρα περιτριγυρισμένοι από τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια. Και ποιοι είμαστε να πούμε όχι, όταν έχουμε 56 μέτρα εδάφους από πάνω μας και 100 μέτρα από κάτω, ενώ υπάρχει και σύστημα ύδρευσης και εξαερισμού», λέει ο ξεναγός.
Τι παρατηρούμε τελικά; Ότι το πόπολο είτε λόγω της υπέρτατης βλακείας του είτε από άποψη πιστεύει στο τέλος του κόσμου, και οι άλλοι, ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί πιστεύουν στο τέλος του κόσμου βγάζουν λεφτά.
Σαν να λέμε ο Τσε κάνει εξέγερση και εγώ πουλάω μπλουζάκια με την φάτσα του.
Φτου σου, γαμώτο, Διαμεσολάβηση και Ενσωμάτωση ακόμα και κατά την διάρκεια του τέλους του κόσμου. Δεν γλυτώνεις...

Τελικά, σε αυτόν τον άρρωστο κόσμο όλοι θέλουν την καταστροφή του... Αν δεν σώζει, πλουτίζει!

Το θέμα είναι που φτάνει η φαντασία τους για το μετά. [Θα χτίσουμε κάτι άλλο πιο ευφάνταστο ή θα συνεχίσουμε να σερβίρουμε νεόπλουτους ρώσους;]

4 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά με υγεία και καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ότι το πόπολο είτε λόγω της υπέρτατης βλακείας του είτε από άποψη πιστεύει στο τέλος του κόσμου, και οι άλλοι, ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί πιστεύουν στο τέλος του κόσμου βγάζουν λεφτά."

    αυτό ακριβώς είναι και τίποτα παραπάνω! όσο "βρίσκουν" έδαφος, σερβίρουν παραμύθια για δράκους και πληρώνονται αδρά!
    να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή