Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μουσική: Angelic Upstarts - Solidarity

Το Angelic Upstarts είναι από τα πρώτα αγγλικά punk rock / oi συγκροτήματα με βαθιά ταξικό στοίχο και ίσως το πιο πολιτικοποιημένο της εποχής (1977).
Το κομμάτι κομμάτι Solidarity είναι από τον δίσκο "Reason Why" του 1983 και ήταν αφιερωμένο στις νικηφόρες απεργίες της ομοσπονδίας εργατικών σωματείων "Solidarnosc" στα ναυπηγία του Gdansk της Πολωνίας. Μια μη κομμουνιστική ομοσπονδία σωματείων, που στο ζενίθ της αριθμούσε 10 εκατομμύρια μέλη κατάφερε να διεκδικήσει μέσα από απεργίες διαρκείας και καταστολή την αναγνώρισή του από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας, να διαπραγματευτεί μαζί του την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και την μεταβολή του πολιτικού καθεστώτος.

Βέβαια, η σκέψη ότι αυτό το πραγματικά πολύ ωραίο τραγούδι αποτελεί ωδή στην "ενσωμάτωση", δεν με αφήνει το απολαύσω εκατό τοις εκατό. Η κάθαρση έρχεται μόνο με την σκέψη ότι οι Angelic Upstarts, όταν έγραφαν το κομμάτι, δεν είχαν ιδέα ότι ένα μαχητικό εργατικό κίνημα του τότε, θα γίνει κόμμα, θα κυβερνήσει 2 φορές, θα αποκαταστήσει την καθολική εκκλησία και την ιδιοκτησία της, θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ενώ μέσα από μια πορεία φιλελευθεροποίησης, θα φέρει στην χώρα πιο άγρια μορφή καπιταλισμού, από την κρατική που είχαν, και έτσι θα χάσει και όσα κέρδισε στις αρχές του 80, αλλά και άλλα πολλά εργασιακά κεκτημένα.




και μια διαφορετική εκτέλεση από το άλμπουμ "Lost and Found" λιγότερο μελωδική, αλλά με καλύτερο στοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου